Sıcak Çatı Mı? Soğuk Çatı Mı? Sizinki Hangisi?

Kış aylarında ısı kayıplarını, yaz aylarında ısı tutulumlarını önlemek için çatılarda ısı yalıtım malzemesi kullanılır. Çatılar, ısı yalıtım malzemesinin kullanımına bağlı olarak, soğuk ve sıcak çatılar olarak ikiye ayrılır.
Soğuk ve Sıcak Çatılar Arasındaki Farklar
Soğuk çatıların üstü kullanılmazken, sıcak çatıların üstü kullanılabilir.
Soğuk çatıda taşıyıcı döşeme ile çatı örtüsü arasında bir hava yastığı vardır. Sıcak çatıda böyle bir hava yastığı yoktur.
Soğuk çatıda eğim olduğundan örtü malzemesi kaplama esaslı, sıcak çatıda eğim az olduğundan örtü malzemesi sızdırmaz olmalıdır.
Soğuk çatıda taşıyıcı döşeme hava yastığı tarafından korunduğundan ısıl genleşmenin olumsuz etkilerine maruz kalmamaktadır. Sıcak çatıda ise taşıyıcı döşemenin ısıl genleşmeden korunması için, ısıl tutucu kullanılması gerekir.
Soğuk çatılarda radyasyon için özel bir önlem gerekmezken, sıcak çatıda en üstteki çatı katmanının radyasyona dayanıklı olması, değilse korunması gerekir.
Soğuk çatıların üzerinde tamirat dışında gezilemediğinden bu çatıların kullanımında darbeler söz konusu olmaz. Sıcak çatılarda ise son katmanın darbelere karşı korunması gerekir.
Soğuk çatılar yağışı eğimi nedeniyle kısa sürede uzaklaştırırken, sıcak çatılardaki eğimin azlığı suyun uzaklaştırılmasını geciktirir.